Kuchnia w albani jest bardzo zróżnicowana. Na wybrzeżu króluje kuchnia śródziemnomorska, w górach ucztę będą mieli mięsożercy. Miłośnicy słodkości również będą zadowoleni. W Albanii na każdej ulicy jest wiele restauracji, warto kierować się zapachem. Wszędzie gdzie jedliśmy, kuchnia była wspaniała. To zasługa doskonałych świeżych i ekologicznych produktów. Albańczycy nie używają pestycydów do uprawy roślin, ani sztucznych pasz do hodowli zwierząt. Nie ma tam wielkich agrogospodarstw, w których masowo "produkuje" się zwierzęta na ubój. Rolnictwo jest rozdrobnione co daje gwarnację ekologicznych upraw, bądź hodowli.
Śniadanie
Byrek 70-150 LEK
Byrek + Dhalle to typowy zestaw śniadaniowy Albańczyka. Byrek powstaje z ciasta typu filo z wieloma rodzajami nadzienia. Może to być ser, mięso, ryż, pomidory, szpinak lub inne dodatki. Dhalle to jogurt naturalny z wodą i solą, wspaniały napój na upały. Na drugim zdjęciu byrek z ryżem i wątróbką. Oczywiście byrek jest jak kawa, dobry o każdej porze dnia.
Przystawki
Turshi 250-400 LEK
Albańczycy nie kiszą ogórków, ale inne warzywa już tak, warto zamówić na zaostrzenie apetytu. W turshi na zdjęciu, bakłażan, papryki, cebula i pomidor. Może być również kalafior, marchewka i wiele innych warzyw.
Sałatka z glonów 500 LEK
Nasz znajomy restaurator, twierdzi że w całej Albanii tylko on serwuje to danie.
Papryka nadziewana 300-500 LEK
Papryka nadziewana ryżem lub ryżem z mięsem, serwowana z jogurtem.
Jarpak 200-500LEK
Jarpak to takie nasze polskie gołąbki, tylko zamiast liścia kapusty używa się liścia winogron. Podawane bez sosu, najczęściej na zimno. Dobra przystawka na 2 kęsy.
Dary morza
Małże 500-900 LEK
Będąc w Albanii, koniecznie trzeba spróbować małży. Małże najczęściej przygotowywane są na bulionie warzywnym lub na winie. Na drugim zdjęciu plantacja małży na słodko-słonym jeziorze Butrinti.
Małże brązowe 700-1200 LEK
Makaron z brązowymi małżami. Brązowe małże nie są hodowlane i żyją dziko. Spróbować ich to prawdziwa gratka
Kalmary 500-1000 LEK
Kalmary, smakują prawie każdemu kto ich spróbuje. Czasami sprzedawane w formie przekąski do piwa.
Krewetki 800-1200 LEK
Kto raz spróbuje albańskich krewetek, już nigdy więcej nie kupi mrożonych z marketu
Ośmiornica 700-1500 LEK
W Polsce mało kto może sobie pozwolić na słynne ośmiorniczki, w Albani stać na nie każdego. Dobrze przygotowana ośmiornica jest przypieczona, chrupiąca z wierzchu, a środek rozpływa się w ustach.
Trufle morskie bezcenne
Trufle morskie (Microcosmus Sabatieri) bardzo rzadko spotykane stworzenie morskie, Podawane są na surowo, uznaje się je za afrodyzjak. Wiek zaserwowanych nam trufli to ok 12-18lat. W smaku niepodobne do niczego co jedliśmy wcześniej, można określić go jako słono-morski, prawdziwy zapach morza na talerzu. Konsystencja przypomina marynowany podgrzybek. Masowy połów trufli jest nielegalny, bo ich wydobycie niszczy dno morskie.
Makaron z owocami morza 500-1000 LEK
Jeśli, ktoś nie wie czy lubi owoce morza, to koniecznie musi spróbować tego dania. Zazwyczaj w takim miksie mamy wszystko, co najlepsze czyli krewetki, kalmary, małże, ośmiorniczki, a czasami nawet kraby
Rissoto z owocami morza 500-1000 LEK
Rissoto z owocami morza to danie serwowane w praktycznie każdej nadmorskiej restauracji w Albanii
Ryby
Levrek 900-1500 LEK
Levrek, Labraks, okoń morski, ryba bardzo popularna i wszędzie dostępna. Labraksy są różnej wielkosci od małych jak na poniższym zdjęciu do napradę dużych kilkudziesięcio centymetrowych okazów.
Koce 800-1500 LEK
Koce to Dorada. Jedna z najsmaczniejszych ryb serwowanych na wybrzeżu. Koniecznie trzeba zjeść świeżą doradę będąc nad morzem.
Merluc 800-1500 LEK
Merluc to tutejsza odmiana dorsza. Bardzo smaczna, smażona w całości na głębokim tłuszczu, podawana z cytryną.
Mix wild seafish 800-1500 LEK
Miks różnych dzikich rybek morskich. Smażone w głębokim oleju, chrupiące, do zjedzenia w całości.
Dania mięsne
Qofte 300-800 LEK
Klopsiki z mięsa mielonego, zwykle wołowe z aromatycznymi ziołami.
Stek wieprzowy 600-1000 LEK
Polacy, którzy na wakacjach nie chcą próbować lokalnych specjałów, bo są lojalni wobec znakomitej kuchni polskiej, mogą w ten pyszny sposób zastąpić schabowego.
Stek wołowy 1000-2500 LEK
Steki wołowe w Albanii są wspaniałe, bo mięso pochodzi z naturalnej, ekologicznej hodowli. Zwierzęta wypasane są na łąkach, gdzie rośnie wiele ziół, co zapewnia daniom z wołowiny niepowtarzalny aromat.
Baranina 1800-2900 LEK/kg
Baranina jest bardzo popularnym mięsem w Albanii. Rzadko serwowana w kurortach, dlatego jeśli spotkacie baraninę w restauracji, warto się na nią skusić.
Kozina 1600-2600 LEK/kg
Jak już spróbujecie grillowanej baraniny, koniecznie musicie spróbować pieczonej koziny. Mięso jest bardzo zdrowe i delikatne.
Fastfood
Pizza 300-1000 LEK
Albańczycy podobnie jak Włosi, opanowali przyrządzanie pizzy do perfekcji.
Antipasti 300-1000 LEK
Jeśli macie ochotę na szybką przekąskę do piwa możecie otrzymać taki zestaw
Desery
Ciasto pomarańczowe 200-400 LEK
Podobne do naszej babki pomarańczowej ciasto, nasączone słodkim syropem, dzięki czemu nie wysycha w gorącym klimacie.
Deser tortowy 300-500 LEK
Deserki w kształcie małych torcików dostępne są w przeróżnych smakach. Każda kombinacja jest przepyszna.
Lody 100LEK-300 LEK
Lody w kawiarniach bardzo często wyrabiane są na miejscu, co gwarantuje niesamowiątą jakość i smak. Na zdjęciu lody o smaku ciasteczkowym.
Panna Cotta 200-400 LEK
Popularny deser robiony ze śmietanki, cukru, wanilii i żelatyny.
Dalej siedzicie przed komputerem? Czy już zamawiacie wycieczkę do Albanii? Jeśli macie pytania, skontaktujcie się z nami!